You must be registered for see images attach
Agar.io, çevrimiçi çok oyunculu bir strateji ve aksiyon oyunudur. Brezilyalı oyun geliştiricisi Matheus Valadares tarafından geliştirilen oyun, 28 Nisan 2015'te ağ tarayıcıları, 8 Temmuz 2015'te ise Miniclip tarafından iOS ve Android platformları için yayımlandı. Oyunda oyuncular, bir petri kabını temsil eden bir haritada bir veya daha fazla dairesel hücreyi kontrol ederler. Oyundaki amaç, oyuncunun kontrol ettiği hücreden daha küçük olan agar ile hücreleri yiyerek ve kendi hücrelerini yiyebilecek daha büyük hücrelerden kaçınarak, mümkün olduğunca fazla kütle kazanmaktır. Her oyuncu bir hücre ile başlar, ancak oyuncular yeterli bir kütleye ulaştığında oyuncuların bir hücreyi bölerek birden fazla hücreyi kontrol etmelerine izin verilebilir. Oyunun ismi, bakterileri kültürleme için kullanılan agar maddesinden gelmektedir.
Eleştirmenler, oyunun özellikle "sadeliği", "rekabeti", "mekaniği" ve "tekrarlayan oynanışı" hakkında fikirlerini dile getirdi. Sosyal ağlarda ağızdan ağza yayılmasıyla birlikte yayımlandığı yılın en popüler internet ve mobil oyunlardan biri hâline geldi. Agar.io'nun ardından, benzer mekanik ve temaya sahip ".io oyunu" olarak adlandırılan oyunlar geliştirilmeye başlandı.
Oynanış
Çevrimiçi çok oyunculu bir strateji ve aksiyon oyunu olan Agar.io'nun amacı, bir Petri kabında oyuncu tarafından kontrol edilen bir hücrenin kütlesini artıran rastgele oluşturulmuş peletleri (agar) ve daha da büyük hücreler tarafından yenilmeden daha küçük hücreleri yutarak büyütülmesidir. Tarayıcı sürümü günümüzde; FFA (herkes tek), battle royale, takımlı, deneysel ve parti olmak üzere beş oyun moduna sahiptir. Mobil sürümü ise FFA, rush ve battle royale modlarını içerir. Oyunun amacı, en büyük hücreyi elde etmektir. Oyuncunun tüm hücreleri daha büyük oyuncular tarafından yenilirse, oyun küçük bir hücre ile yeniden başlamaktadır. Kontrol edilen hücrelerin görünümünü; önceden tanımlanmış kelimeler, ifadeler, semboller veya dış görünümlerle değiştirebilmek mümkündür.Bir hücre ne kadar büyük bir kütleye sahipse, o kadar yavaş hareket eder. Hücreler, hayatta kaldıkları sürece, kütlelerini yavaş yavaş kaybederler.Oyunda yer alan virüsler, kendilerini tüketmeye çalışan hücreleri bölen yeşil ve dikenli dairelerdir. Virüsler normalde rastgele oluşur, ancak yeterli kütleye erişildiğinde oyun haritaya yeni bir virüs daha yerleştirir.
Oyuncular, hücrelerini ikiye bölebilir ve iki eşit olarak bölünmüş hücreden biri diğer küçük hücreleri yutmak, bir saldırıdan kaçmak, haritada hızla hareket etmek veya bir hücreyi vurmak için menzilli saldırı olarak kullanılabilir. Aynı oyuncunun daha büyük bir hücresi küçük hücrelerini tüketirse, bölünmüş hücreler tek bir hücre olarak yeniden birleşir. Oyuncular diğer hücreleri beslemek için kütlelerinin küçük bir kısmını serbest bırakabilirler ve bu, genellikle başka bir oyuncuyla takım olma niyeti olarak kabul edilen bir eylemdir.
Oyun modları
FFA: Her oyuncunun tek ve birbirlerine rakip olduğu moddur.Takımlı: Oyuncular, üç farklı renk olan takımlardan birisine rastgele olarak atanır. Aynı renge sahip oyuncuların birbirlerini yiyemediği ve yalnızca farklı renklerdeki oyuncuların birbirlerini yiyebildiği moddur.
Deneysel: Oyun içinde küçük parçalar üreten üreteçlerin bulunduğu bir moddur. Bu sayede hücre daha hızlı büyür.
Parti: FFA modu ile aynı özelliklere sahip olmakla birlikte bu mod, bir bağlantı (URL) oluşturarak bu bağlantının paylaşıldığı kişilerle aynı sunucu üzerinden oynamaya olanak sağlar.
Battle Royale: Arenanın belirli aralıklarla daraldığı, kaybedenin yeniden doğmadığı ve sona kalanın kazandığı oyun modudur.
Rush: Oyuncunun, olabildiğince fazla kütle kazanması için 5 dakikasının olduğu moddur. Oyun bittikten sonra sonuçlar ilk 10 kişiyi kapsar
Geliştirme
Brezilyalı Matheus Valadares tarafından geliştirilen Agar.io, 28 Nisan 2015 tarihinde 4chan'de duyuruldu.JavaScript ve C++ ile yazılan oyun birkaç günde geliştirilmiştir. Oyunun başlangıçta bir adı yoktu ve oyunu oynamak isteyen kişilerin, Valadares'in IP adresine bağlanması gerekiyordu. Agar.io adı, cell.io gibi diğer alan adları zaten alınmış olduğundan, 4chan'deki anonim bir kullanıcı tarafından önerildi. Valadares, deneysel özellikleri test etmek için "deneysel" oyun modu gibi özellikleri oyuna eklemeye ve güncellemeye devam etti. Bir hafta sonra Agar.io, Valadares tarafından ilerleyen dönemde oyunun oynaması ücretsiz bir sürümünün çıkacağını duyurmasıyla birlikte Steam Greenlight'a girdi. Açıklamaya göre bu sürümde, tarayıcı sürümünde bulunmayan ek oyun modları, kişiselleştirilebilir tasarımlar ve bir hesap sistemi yer alacaktı. Topluluğun ilgisinden ötürü oyun, Steam'de listelenmek için onaylandı. Ancak, Greenlight programı 2017'de kapatıldı[14] ve duyurulan oyun piyasaya sürülemedi.24 Temmuz 2015'te Miniclip, iOS ve Android için Agar.io'nun mobil sürümünü yayımladı. Miniclip'in mobil oyun bölüm başkanı Sergio Varanda, bu sürümün hedefinin, "oynanışı, dokunmatik ekrana uyarlamanın zorluklarından" da bahsederek "oynama deneyimini yeniden oluşturmak" şeklinde ifade etmiştir.
Eleştiriler