- 28 Nis 2020
- 930
- 207
- 314
Resimleri görmek için kayıtlı olmalısınız
Unity: En basit hali ile; Windows, Android, Konsol(-lar)ve IOS için oyunlar yapmanıza olanak sağlayan, isterseniz Ücretsiz isterseniz de PRO sürümü mevcut olan Oyun Motorudur.
Piyasa da Unity pek fazla sevilmez. Oyun yapımcıları tarafından bol bol eleştirilir kendisi. Kıyaslayıp dururlar diğer oyun motorları ile. Yok işte şu konu da eksik, şu özellik yok, şu yok bu yok derler. (Bazılarında haklı olmaları, hepsin de haklı olduklarını göstermez
You must be registered for see images attach
) Tamam vardır eksikleri, bazen sıkar insanı, deli eder, Ulan* dedirtir yapımcıya. Başlar küfürler savurmaya yapımcı, akabinde gidip hemen başka bir oyun motoru indirir. İndirir, indirir ama 1 gün sonra kendisini Unity'nin şefkatli kollarına geri atar. Neden mi ? Çünkü diğer oyun motorların da istediği şeyleri bulamaz. Unity'nin Fizik kurallarına küfür eder, yer çekimine laf eder ama gider başka bir oyun motoruna bakar ki oyunun yer çekimini bile manuel(kendisi oturup oyunun fizik kodlamasını yazacak) yapması gerekiyormuş.. Grafiklerine laf eder;"Bu ne böyle, 90's da ki oyunlar bundan daha güzel grafiklere sahip..." sonra gittiği yeni oyun motorun da görür ki bırak Grafiği bu oyun motorunun ara yüzü o kadar karışıktır ki ömrünü "Graphics" seçeneklerini aramak ve düzenlemek ile geçer... Bütün bunların hepsinden dersini alıp, tekrar "Unity.exe" yi açarak işe koyulur.Unity buralar da pek ünlü olmasa da diğer sosyal medya forumlarında oldukça ilgi topluyor. Türkiye için söyledim bunu*. Ülke de kullanan kitlenin yaşı küçük. Arkadaşlar geçiyor oyun motorunun karşısına ve şu kutsal sözleri söylüyor..."Ben GTA gibi bir oyun yapacağım!" Bilmiyor mu ki "GTA" hali hazır da yapılmış bir oyun, yapılmış bir oyunu yapıp neden piyasaya sürmek istenilir ki ?
Türkiye de Unity kullanan kitle ikiye ayrılıyor;
1-İzlediği bir youtube videosunda ki yazılan kodları, açıklama kısmından kopyalayıp pat kendi oyununa yapıştırıp kendisine "Oyun Yapımcısı" diyen tayfa var.
2-Oturup bu işin temelinden eğitimini alıp, gerek yerli, gerekse yabancı kaynakları izleyip, anlatılanları ezberlemek ve copy+paste yapmak yerine "Mantığını" öğrenerek kendi oyununa aktaran tayfa var.
Siz 2 olun arkadaşlar bırakın 1'de ki üçkağıtçılığı...
Resimleri görmek için kayıtlı olmalısınız
1-Unity ile neler yapabilirsiniz, bir sınırı var mı?
1.1-Unity ile dileyen 2D dileyen ise 3D oyunlar yazabilir. Motorun belli bir sınırı yok, istediğiniz kadar büyüklükte Terrain'ler yaratabilir üzerinde çalışabilirsiniz. Oyun motoru ile Dileyen FPS, TPS ya da diğer bir çok Bakış Açısı ile oyunlar yazabilir.
Resimleri görmek için kayıtlı olmalısınız
2-Unity'nin kısa bir tarihçesi..
2.1-8 Haziran 2005 Tarihlerinde sadece IOS Platformu için çıkarıldı, yıllar içerisinde 27 e yakın bir sayı da platforma adapte oldu.
3-Unity Ücretli mi ?
3.1-Unity'de 4 Adet lisans vardır. Ücretsiz sürümü bulunmaktadır.
Resimleri görmek için kayıtlı olmalısınız
4-Unity ile neler yapabilirim ?
4.1-Unity ile yapabileceğiniz şeyler sizin yeteneğinize ve bilginize bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.
Bakınız resim 4.1 de ki grafik ile resim 4.2 de grafik farkına! Her şey sizlerin elin de.
4.1_Resim(Resim de ki Oyun:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
)
Resimleri görmek için kayıtlı olmalısınız
4.2_Resim
Resimleri görmek için kayıtlı olmalısınız
5-Unity ile kaynak sıkıntısı çeker miyim ?
5.1-Unity ile o kadar çok kaynak var ki hatta o kadar fazla ki bilgi fazlalığı var desem yeter mi ?
Neden mi ? Bakınız, profesyonel olarak bu işi yapan bir yapımcı/yapımcılar kendi kodlarını diğer insanlar görsün ve yardıma muhtaç olanlar/oyunun kodlarını merak edenler görsün diye paylaşıyor sonra birileri çıkıyor hazır kodun üzerine yatıp, youtube'da video çekip abone topluyorlar.(Ah bir de kopyaladıkları kod'ta hata olunca kayıtı durdurup ben bir hataya bakıp geleyim demeleri akabinde ise copy yaptıkları yeri chek etmeleri...)
6-Unity'den gelir elde edebilir miyim ?
6.1- Elbette edebilirsiniz. Şimdi şunu demeden önce belirteyim de sonra sekmeyi kapatıp direk Unity'i indirmeye gitmeyin, arkadaşlar iyi bir oyun yaparsanız 10.000 TL(daha fazla da olabilir, daha az da) gibi bir ücret alma şansınız olabilir. Tek seferliğine mi ? Hayır, her ay. 10.000 TL'den fazla olmaz mı ? O da size bağlı
You must be registered for see images attach
Ama durun durun Bu ücretleri öyle hava da kapamıyorsunuz. Bu zaman da kim o kadar parayı bir oyuna verir ki ? Tek bir uygulamadan o kadar ücret almanız imkansız, en az 5-6 uygulama yazıp piyasaya çıkartmanız gerekiyor.7-Oyunumu nerede/nerelerde paylaşabilir ve ücretini alabilirim/gelir elde edebilirim ?
7.1-Steam, Google Play Store, AppStore gibi yerlere koyarak. Bu oyunlardan gelir elde etmek için ise, oyunlarınıza reklamlar ekleyerek elde edebilirsiniz.
8-Unity de hazır modeller var mı ? Karakter ve modelleme yapmak için unity yeter mi?
8.1-Kesinlikle hayır, unity de Küp ve yuvarlak objeler dışında hazır model yok. Modellemeler için başka programlara ihtiyacınız var.
Resimleri görmek için kayıtlı olmalısınız
9-Unity Yeterli mi ?
9.1-Unity iyi bir Oyun Motoru olsa da, kendisinden kat kat daha iyi olan; gerek Açık Kaynak kodlu gerekse kapalı kaynak kodlu oyun motorları piyasada mevcut. Yeterli mi ? sorusuna siz kendiniz cevap verebilirsiniz. Ne biçim bir oyun yapacaksınız, bu oyun motoru için yeterli mi ? diye düşünerek kendiniz cevabı bulabilirsiniz.
UNİTY 3D İLE YAPILMIŞ OYUNLAR
- Among the Sleep:
2 yaşındaki bir bebeğin gözünden göstererek oynatılan bir korku oyunudur. - Besıege:
Kendi mancınığınızı dilediğiniz gibi tasarlayarak, düşmanlara saldırıp bölgelerini ele geçirdiğiniz bir erken erişim oyunudur. - Cities – SkyLines:
Kaliteli bir şehir kurma simülasyonu ile gerçekleşen bir oyunudur - Cities in motion 2:
Cities SkyLinessimülasyon oyunlu olan Cities in motion 2 simülasyon oyunu severlerine yeni bir simülasyon oyunu eklemektedir. - FireWatch:
Yangın söndürme görevlisi olarak çalışmaya giden Henry’i olarak, Unity 3D sayesinde büyük bir heyecanla oyunun içerisinde yer almanızı sağlar.
Son düzenleme: